bryg din egen øl - livsstilen.dk

Danskerne er et af de mest øldrikkende folkefærd i verden – faktisk drikker hver dansker i gennemsnit 60 liter øl om året.

Måske er det med god grund, for Danmark har en lang og mangeårig tradition for god ølbrygning. Ligesom man har i lande som Tyskland og Tjekkiet, hvor pilsnerøllen først blev opfundet i byen Pilsen, som er Tjekkiets fjerdestørste by.

I Danmark er der indenfor de sidste ca. 10 år dukket rigtig mange mikrobryggerier op, som laver fremragende øl, der sagtens kan måle sig med de store bryggerier.

I takt med denne udvikling er der også flere og flere amatører, der gerne vil prøve kræfter med at brygge sit eget øl derhjemme.

Og det er faktisk ikke så svært som man skulle tro.

Det kræver bare ligesom med så mange andre ting, at man sætter sig grundigt ind i tingene, har lidt tålmodighed og så skal man selvfølgelig have en vis passion for det. Og så smager hjemmebrygget øl bare bedre end den kasse Slots Pilsner du fik smidt i nakken ved seneste grænsehandel.

Guide til ølbrygning

Her vil vi guide dig igennem de grundlæggende trin, der skal til for at du kan brygge dit eget øl fra bunden af.

Den øl, det handler om i denne guide er Pale Ale og gør brug af BIAB-metoden (BIAB = Brew In A Bag), som stammer fra Australien.

Denne metode er ret nem at have med at gøre og også ganske billig, og så bliver resultatet faktisk fremragende.

Udstyr og ingredienser til ølbrygning

For at brygge sit eget øl, har man naturligvis brug for noget udstyr, som er nødvendigt for at kunne gennemføre sin ølbrygning. Til at brygge Brew in a bag (BIAB) øl, skal man (som minimum) bruge følgende ting:

  • Gryde (10 liters)
  • Brewing bag / mæskepose
  • Patentflasker
  • Hydrometer (til måling af sukkerindhold / alkoholprocent)
  • Termometer
  • Tragt
  • Gæringsspand
  • Brygspand
  • Gærrør
Ingredienser
  • Vand
  • Malt (fintkværnet)
  • Gær
  • Sukker
  • Humle

Fremgangsmåde

  1. Opvarm vand til 65 grader celsius. Der går ca. 14 l. vand til ca. 10 liter øl.
  2. Put malt i din brewing bag og anbring den i gryden med vand, med det øverste af posen ud over grydens kant.
  3. Rør godt rundt
  4. Lad stå i en times tid og rør jævnligt rundt. Hold temperaturen mellem 60 og 70 grader.
  5. Tag din brewing bag op og vrid det sidste mæsk ned i gryden
  6. Bring mæsken til kogning
  7. Tilsæt humle
  8. Kog videre i en time
  9. Si humlen fra
  10. Køl mæsken ned til minimum 25 grader
  11. Brug dit hydrometer til at måle sukkermængden. Dette kan bruges til at udregne alkoholprocenten.
  12. Hæld nu mæsken på en desinficeret brygspand
  13. Tilsæt ølgær, når temperaturen er max. 25 grader
  14. Lad nu øllet gære i omkring to uger ved 20-23 grader
  15. Hæld dit øl på flasker og drik det. Skål!

Der findes desuden masser af forskellige kurser i ølbrygning, hvor man kan lære både de grundlæggende aspekter af ølbrygning, men også de mere dybdegående. Så hvis man vil tage sin ølbrygning til det næste niveau, er det værd at overveje at kaste sig ud i. Man vil helt sikkert kunne lære en hel masse detaljer og tips og tricks på den slags kurser.