kaffe livsstilen

Danskerne drikker ca. 20 millioner kopper kaffe om dagen, hvilket svarer til omkring 4 kopper om dagen pr. person. Det gør kaffe til én af de mest populære drikke i Danmark.

Mange kan ikke undvære kaffe i deres hverdag. Den gør at de bedre kan komme igennem dagen. Det er dem, for hvem kaffe er den eneste morgenmad, de får. Der er i øvrigt rigtig mange, der mener at morgenmad er dagens vigtigste måltid.

Grunden til at kaffe er så populært, skal sandsynligvis findes i dens mest aktive stof: koffein. Koffein har en opkvikkende effekt på mennesker, fordi det stimulerer centralnervesystemet, og dæmper de signaler i hjernen, der gør at man føler træthed.

Koffein er et naturstof, der også forekommer naturligt i te, cola og cacao, dog i mindre grad.

Men er kaffe godt for helbredet? Eller er det rent faktisk usundt?

Der er blevet foretaget forskellige undersøgelser for at finde ud af det, og eksperter har fundet frem til at koffein indeholder en forskellige næringsstoffer, som er gode for kroppen. Fx indeholder det vitaminerne B1, B2, B3 og B5 samt magnesium. Desuden er det rigt på antioxidanter, som har gavnlige virkninger på cellerne.

Videnskabelige fakta

Vidensråd for forebyggelse skrev i 2012 en rapport , der hedder: “Kaffe, sundhed og sygdom”. I den konkluderes det at der: “ikke er nogen sammenhæng mellem et moderat indtag af kaffe og øget dødelighed.”

I rapporten nævnes det også at : “kaffe kan lede til nedsat risiko for udvikling af Parkinsons sygdom, blodpropper, depression og Alzheimers sygdom.”

“Et moderat indtag på 3-4 kopper kaffe om dagen har en overbevisende beskyttende effekt på udvikling af type 2-diabetes og Parkinsons sygdom.”

-Vidensråd for forebyggelse i rapporten fra 2012: “Kaffe, sundhed og sygdom”

Desuden konkluderes det i rapporten at “kaffe kan mindske risikoen for blodprop og blødning i hjernen og hjerteinsufficiens”. Samt at et moderat kaffeindtag på 3-4 kopper dagligt, kan beskytte mod Alzheimerssygdom, og depression samt sænke den samlede kræftrisiko.

Det påpeges at der er brug for mere forskning på området.

På baggrund af rapporten fra Vidensråd for Forebyggelses, kan man aflede at hvis man er en sund og rask person, kan man sagtens indtage tre til fire kopper kaffe om dagen uden at tænke på skadelige bivirkninger. Hvis man er gravid skal man dog nøjes med mindre end det.